Jalusta…

Joo. Jossain vaiheessa kirjastoprojekti tarvitsee saattaa maan kanssa yhteyteen. Siis se tarvitsee jonkinlaisen jalustan tai jotain joka pitää sen maasta irti. Ei se vain käy että kirjasto leijuisi ilmassa. Se kun ei yksinkertaisesti onnistu. Jalusta on oikeastaan aika vaikea juttu, ihan sen takia että tämä on aika painava rakenne.

Päädyin perinteiseen 1m korkeaan kestopuusta tehtyyn kotelorakenteeseen. Tässä tapauksessa 4kpl 28x98x1000 (tai jotain sinnepäin) lautaan jotka kasataan koteloksi. Toki muukin olisi käynyt, mutta kotelorakenteet on vaan aika hienoja. Jotta valussa ei tarvitse tehdä vaikeaa tuentaa tein valuvaihetta varten muutamasta ylimääräisestä pätkästä dummyn, se pitää raudat muodossa ilman että painaisi paljon.

Pystytys onnistuu parhaiten kaivamalla kuoppa ja valamalla se täyteen betonia (S100). Jotta jalusta pysyisi kiinni betonissa tarvitaan raudat. Kun en muuta siroa keksinyt otin Bauhausin aitta-saranoiden oveen tulevia osia (400mm) ja taivutin niitä n. 90 astetta. Ja mökiltä löytynyt muutamat joutilaat raudoitusteräkset sidoin kiinni rautalangalla. Ei kovin hieno, mutta tehnee tehtävänsä.

Sitten valamaan. Homma on suoraviivainen, mutta jätin kotelorakenteen keskelle vielä pätkän paksumpaa puutarhaletkua. Jos joskus tulee tarve sähköistää kirjasto voidaan sitä kautta vetää johdot. Mitäpä olisi kirjasto ilman sähköjä?

Toi rakenne on vähän turhankin perusteellinen, mutta sen pitää kestää tuulia ja tuiskuja. Sekä Rouva järjestelemässä kirjoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *